4 Stoorzenders in communicatie
Stoorzenders in communicatie verbreken het contact! U verliest de focus op de communicatie, terwijl uw gedachten afdwalen of de irritatie opkomt. De boodschap van de ander ontgaat u, de eventuele emoties in de stem gaan aan u verloren.
Naarmate de irritatie stijgt, verzwakt de band met uw gesprekspartner. Het maakt daarin niet uit of het een toevallige voorbijganger, businesspartner, levenspartner of collega is.
Voor mijzelf noem ik de 4 stoorzenders de 4 Z’s!
1. geZeur; doordrammen terwijl er al NEE is geantwoord!
Veelal komt u dat tegen bij de telefonische verkopers, maar daar blijft het niet bij. Duplicatief als de mens is, nemen diegenen het over om in hun dagelijkse communicatie toe te passen. NEE lijkt niet aan te komen. Alsof u geen antwoord hebt gegeven, gaat diegene gewoon door.
Er is een manier het te stoppen!
U zou iets kunnen antwoorden als: “Ik hoor wat je zegt en ik begrijp dat je dat wilt, maar dat past niet bij mij. Misschien dat die-en-die daarin iets voor je kan betekenen.”
Het gaat hierin om grens neerzetten en begrip tonen. (De ander heeft wellicht ook het idee dat u het niet begrijpt.)
2. geZanik; doorpraten over iets waar u geen interesse in heeft.
Het kan zijn dat u voor de Formule 1 races op het puntje van uw stoel voor TV zit, terwijl de ander naar voetbalwedstrijden gaat. Uiteindelijk heeft u genoeg van al die onbekende namen van bekende voetballers. U heeft geen idee bij welke club ze horen en zit niet te wachten op de uitslagen.
Er is een manier om dat te stoppen!
U zou kunnen antwoorden in de trant van: Weet jij dat Max Verstappen …..? Nee, dat weet jij waarschijnlijk niet, want je vindt het net zo interessant als ik 22 idioten met een balletje vind.”
3. geZever; pruttelen zonder dat het duidelijk is dat diegene even stoom af moet blazen.
We hebben dat allemaal wel eens; de dag lijkt een aaneensluiting van misstanden, anderen reageren verkeerd (wij uiteraard niet) en de resultaten liegen er – negatief – niet om.
Zijn we ons dat bewust dan kunnen we het aankondigen met: “Ik moet even pruttelen, mag dat?” De ander zal wellicht grinniken, af en toe een leuke opmerking plaatsen en u uw gang laten gaan. Diegene voelt zich niet persoonlijk aangesproken, want u heeft gewaarschuwd en het is begrepen.
Als de ander dat niet zegt, is er een respectvolle manier het te verhelderen.
Iets in de trand van”Begrijp ik het goed dat je even wilt pruttelen? Het is niet persoonlijk tegen mij gericht?” Waarschijnlijk verexcuseert de ander zich en de irritatie mag plaats maken voor begrip en humor.
4. geZeik; herhaaldelijk dezelfde verwijten aan uw adres.
Het kan zijn dat u “iets” minder charmant doet – naar mening van de ander – dan gewenst is en u dat steeds weer moet aanhoren. Super irritant en bij elke volgende keer stijgt de irritatie.
Er is een manier om dat te stoppen!
Iets als: “Wil je mijn lijst van irritaties ook horen? Of zullen we het met humor belichten en concluderen dat niemand perfect is?
Hieronder kunt u ook al die dingen die u mateloos irriteren scharen zonder dat het “hokje” duidelijk is.
Feitelijk gaat het NERGENS over!
Vaak is het al genoeg om dat te concluderen. Wanneer u dat zelfs voor uzelf concludeert als het uw communicatie betreft, voorkomt u het verlies aan contact!
Op naar communicatie zonder stoorzenders!
Iedereen heeft een eigen manier van praten en de één past beter bij u dan de ander, maar bewaak het contact!
Dit vind ik een leuke blog!
Nu worden deze 4 kreten duidelijk uitgelegd; vooral wat het onderscheid is tussen de kreten.
Als iedereen goed reageert op deze 4 situaties, denk ik dat er veel beter gecommuniceerd gaat worden!
Dank voor deze leuke samenvatting en korte levensles.
Dit maakt me echt aan het lachen! Zo herkenbaar. Bedankt voor de tips, zo heb ik het zelf nog nooit gezegd tegen de ander. Meestal is er alleen maar irritatie wat langzaam ontploft. Ik ga het zeker eens uitproberen, waarschijnlijk vanavond al 😉