fbpx
+31850608681

Crisis of uitdaging?

Soms is het een pré resoluut het labeltje “crisis” aan een account te hangen, terwijl de betrokkenen het liever willen afdoen met het begrip “uitdaging”, want dat klinkt zoveel positiever. Voor mij is het regelmatig een keuze vanuit de mindere perceptie van de realiteit en de zwakke mindset van de cliënt. “Crisis” geeft zoveel meer dan alleen de ernst aan…

crisisWat is een crisis?

Een crisis ontstaat wanneer een aangelegenheid een dringende, verlate aanpassing vraagt – die met beleid, sneldheid en integriteit doorgevoerd moet worden – om een noodsituatie richting oplossing en een succesvolle toekomst te leiden, waarbij inzet, passie en doelmatig handelen essentieel zijn!
De verkorte omschrijving; van angst en knoop in de maag naar opgelucht ademhalen!

Een bedrijfscrisis?

Daar komt regelmatig ook de termen “geld” en “personeel” bij, maar ook het verlaten van “vroeger” en oude bedrijfstactieken.
Uiteraard kunnen daarin de persoonlijke uitdagingen van de eigenaar of CEO meespelen.

Is de baas van slag, dan is de leiding van het pad.

Daarmee komen de banen in gevaar, de bedrijfsfilosofie op losse schroeven en de focus richting toekomst in de twilight zone. Ondernemen is minstens TOPsport en als er dan geen coach in het spel is…..
Linksom of rechtsom; het blijft een crisis die opgelost moet worden om te voorkomen dat het bedrijf verder naar de afgrond gaat.

familieEen persoonlijke crisis?

Effecten van geweld, echtscheiding, arbeidsongeschiktheid, zorgen om of door de kinderen, oud zeer of onvrede in het beroep. Hoe dan ook…. iets wat diep raakt en onoverzichtelijk overkomt, terwijl overzicht van essentieel belang is. Ontreddering alom die vraagt om uithuilen en opnieuw beginnen….. maar waar te beginnen?
Van het voorkomen van een vechtscheiding tot ontslachtofferen na geweld, het zijn crisissen die uitdagen tot goed doordachte actie.

De grote gemene deler

Wat al deze invalshoeken gemeen hebben, is het onverwachte, ongewilde en ongekende effect van iets niet doen, iets onverstandig doen met meestal de befaamde “kop in het zand” tactiek.
Daarnaast komt dan de uitroep “ik weet niet meer hoe verder” te staan.

denken tijdens crisisEn toen was er crisis…!

Bij gerichte actie:

  • worden mensen flexibeler om uit een crisis te komen.
  • komt op tafel wat eerst onder tafel werd geveegd
  • word dat wat voorheen resoluut als ONMOGELIJK werd bestempeld, ineens een OPTIE.
  • wil men leren van de situatie en de weg naar de oplossing
  • worden discussies DenkTanks
  • willen tegenstanders naar elkaar luisteren en overdenken wat de ander bedoelt.

Uitdaging?

Uiteraard is het een uitdaging, maar de kreet alleen is niet genoeg, niet krachtig en niet ernstig genoeg. Het klinkt zo vrijblijvend, zo van “als ik zin heb, doe ik het wel”. Van een uitdaging hangt niet zoveel af; het lukt of tja… het lukt niet.

Schaamte!

Veel ondernemers vinden het belangrijker zich groot te houden tegenover familie, vrienden, buren en bekenden dan de situatie vraagt. De nogal calvinistische inslag van Nederland staat haaks op de Amerikaanse insteek waar het succes van de ondernemer gegund wordt en meedenken in de GROTE uitdagingen een veel groter gemeen goed is.

puzzelstukjes

Dus het is wel begrijpelijk, maar niet altijd handig!

Want met het minder krachtig en minder ernstig maken van de situatie verandert ook de mindset! Alle voordelen van “CRISIS” blijven – jammer genoeg – uit, terwijl de situatie zich niet of nauwelijks zich oplost.

De mooiste ideeën ontstaan tijdens een crisis…!

Dat is geen frase, maar een feit! Creativiteit viert hoogtij tijdens deze periode; daar worden hele mooie en nieuwe producten, diensten, toepassingsmogelijkheden en samenwerkingsverbanden uit geboren.

Dat wil niet zeggen dat het vanaf de keukentafel gelijk een succes is. Soms heeft het tijd nodig – zelfs om tot dat idee te komen. En dan…. ineens!

Om nieuwe wegen te kunnen bewandelen, moeten oude afslagen soms onzichtbaar worden!

366 views


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Raakt dit artikel u te heftig? Vraag dan een gratis gesprek aan.

Diensten vanuit ons netwerk

Dreamtags
pedicure-praktijk
viewnetix
huangdi