Eigenwaarde verhogen
Wanneer iemand zijn eigenwaarde zegt te willen verhogen, kunnen we er feitelijk vanuit gaan dat diegene een laag zelfbeeld heeft. Maar waaraan toetsen wij dat?
- Aan wat anderen van ons vinden?
- Wat een of ander testje aan uitslag geeft?
- Ons gevoel van onzekerheid?
- Of het besef dat we meer uit het leven kunnen halen, maar onszelf daarbij in de weg zitten?
Wat iemand ook laat concluderen dat diegene een laag zelfbeeld heeft, één ding is zeker; het is lastig!
Waarom is het zo lastig?
Het is niet meetbaar als bloeddruk, hoewel het een gevolg is van een oorzaak. Ook is het niet met een zalfje of drankje van de dokter op te lossen. Toch kunnen we de metafoor doortrekken, want eerst moeten de wonden opgespoord worden voor de emotionele zalf en pleisters aan bod kunnen komen.
Dus alles weer herleven?
Nee, als een detective speuren in uw herinneringen om een opening te vinden om uw brein op onderbewust niveau bij te stellen. Klinkt ingewikkeld, nietwaar? Hoeft het niet te zijn en daarnaast kan het als een leuk traject ervaren worden wanneer u de emoties niet “aanraakt”.
De hindernisbaan
Wanneer een kind steeds weer verteld wordt dat het niet kan fietsen en het niet in zich heeft het te gaan leren, wordt het een hindernisbaan met iedere herhaling. Zonder te weten waarom, zal het kind het op onderbewust niveau gaan geloven en áls dan alleen allerbelabberdst gaan fietsen.
Nu kan iemand dat geobserveerd hebben en dat later – heel behulpzaam – op dat opgegroeide kind gaan inpraten, maar dat is gedoemd te mislukken. Diegene bedoelt het goed, zonder twijfel, maar praat met diegene op bewust niveau. Terwijl het op onderbewust niveau zit ingebakken als DE waarheid. En dat is het lastige eraan.
Een voorbeeld vanuit mijn jeugd.
Opgroeiend in een professionele keuken, stond ik regelmatig op een stoel de soep te roeren. Daar zijn nooit drama’s mee gebeurd. Er werd mij simpelweg verteld waar ik mij aan moest houden en waarom dat was. Ik wist precies waar ik aan toe was.
Die keuken was mijn haven. Regelmatig liepen er 3 koks, maar mijn maatje was de vaste kok. Hij wist mij met stoel en al op een andere plek te zetten en daar ging ik dan weer op in een nieuwe opdracht. Ze moesten mij bezig houden, denk ik, maar ik vond het prachtig! Er werd veel gezongen en veel gelachen; een fantastische tijd.
Geen idee waarom, maar op een dag moest ik echt bezig gehouden worden. Het volgende komt uit de overlevering; herinneren kan ik het mij niet.
Ik werd achter een bak met aardappelen gezet en mocht ermee aan de slag om ze te schillen. Pas toen ze weer even tijd hadden, bekeken ze het resultaat.
“Waarom zijn die aardappelen zo klein geworden, Mary-Rose?” Dat was het enige dat gevraagd werd. Zonder wijzende vinger overigens. Niet op een toon van: “Dat heb je fout gedaan.” Nee, alleen een vraag.
Het antwoord kwam gelijk. “Anders passen ze niet in mijn mond.”
Verbazing. Stilte. En toen: “Dat heb je goed bedacht. Goed gedaan, pop!”
En o ja, klein detail, ik was toen ongeveer drieënhalf, hooguit bijna vier jaar oud. De overlevering wist erbij te vertellen dat ik nog niet naar school ging. Wellicht overbodig te vermelden; mijn creatief denken is nooit ingedamd en daar pluk ik nog steeds de vruchten van.
Een simpele vraag!
Die kunt u uzelf ook stellen. Waarin is uw eigenwaarde laag? Dat is nooit in ALLES. Dat heeft met bepaalde onderwerpen, werkzaamheden / situaties of gezelschappen te maken. Het kan zijn dat u bepaalde dingen perfect alleen doet, maar zodra er iemand in de buurt is… oef!
Het kan met bepaalde kleuren te maken hebben, geuren, geluiden etc.
Ons brein geeft geen computeruitdraai met waar het mee te maken heeft. Nee, uw brein reageert ergens op en het is aan u uit te zoeken waarop. Natuurlijk kan gerichte coaching u helpen, maar het antwoord moet nog steeds uit u komen. Dus schuif die emoties aan de kant en ga als een Sherlock Holmes aan het werk met dat wat u voelt en dat waar de herinnering u naartoe stuurt.
Die A5 agenda met een dag per pagina.
Het blijft mijn favoriet! Voor allerlei onderwerpen is die ouderwetse methode van een agenda het ultieme middel, nog steeds. Daarin kunt u alles wat er bij u opkomt een plekje geven op de bewuste dag, met situatieschetsje, waarbij u het zich herinnerde.
Gaandeweg zult u de rode draad ontdekken en achter de rode draad van uw te lage eigenwaarde aan de waarde komen in dat onderwerp.
Vaak vormen er zich van die automatische gevolgen, die u door allerlei periodes en situaties laten hoppen. Dat is echt heel normaal.
Uw eigenwaarde schalen.
Maak voor uzelf een lijstje met onderwerpen en geef uzelf een cijfer voor uw gevoel van eigenwaarde daarin. Dat gaat uiteraard alleen om die onderwerpen die voor u van belang zijn om eigenwaarde te verhogen en die belangrijk zijn voor uw carrière.
Kijk een paar maanden later nog eens; wat zijn nu uw cijfers? Waarin heeft u succes gescoord in uw zoektocht en dat waarmee u het onderbewustzijn corrigeerde? En waarmee mag u nog aan het werk?
Uw onderbewustzijn corrigeren.
Hét zalfje voor uw verlaagde eigenwaarde in een bepaald gebied van uw leven is simpelweg begrip! Het is inderdaad simpel, maar hoeft niet altijd als makkelijk ervaren te worden. Soms is het een AHA-moment en dan is het simpel; het kwartje is gevallen.
Maar het kan ook zijn dat u helemaal niet blij bent met de uitkomst van uw onderzoek; het maakt u ronduit boos, verdrietig, melancholiek, woedend, wat dan ook. En dan begrip voorop zetten? Vergeet het maar. Daar heeft u absoluut geen zin in!
Maar…. heb dan op zijn minst DAAR begrip voor!
En dé pleisters?
Daarvoor zijn er diverse mogelijkheden. Ikzelf werk graag met de diverse vormen van Timeline Therapy. Maar voor uw “doe het zelf” project kunt u starten met een krachtige affirmatie te maken en die eindeloos herhalen! Niet drie keer in de week, maar …tig, …tig, …tig keer!
Om u op weg te helpen, kunt u een Gratis Gesprek met mij aanvragen. Dan kijken we samen hoe u zelf uw project kunt indelen en leiden.
Ik weet het zeker; u wordt een fan van het belangrijkste traject dat u in uw leven kunt vormgeven; uzelf!
Inderdaad: bewust kunnen we wel weten dat ‘het nergens op slaat’, maar daar in het ‘eigenwijze’ onderbewuste hebben ze dat echt nog niet door! En aangezien we de lage-zelfwaarde-gedachtes ZO VAAK onderbewust herhaald en bevestigd hebben, zullen we ook de hoge-zelfwaarde-gedachtes ZO VAAK moeten herhalen en bevestigen voordat het in ons onderbewuste veranderd. En dan is het inderdaad ook nog eens zo dat 1x per week echt niet voldoende is om binnen te dringen in dat onderbewuste… Goed om het in zulke heldere taal te lezen en te begrijpen.
Ik denk dat we vaak onze eigenwaarde teveel laten afhangen van wat anderen van ons vinden en dat daarbij ook vaak hardnekkige overtuigingen die we onbewust in onze jeugd hebben meegekregen weer aan de oppervlakte komen.
Wat prachtig beschreven! Ik ga hier zeker wat mee doen.
Dank. Mooie blog; goede tip! Die van de aardappels is top. Die onthou ik wel. Aan het werk ermee 🙂 En gedeeld.