Jaloezie en snijdende opmerkingen
U en ik; over jaloezie en snijdende opmerkingen die bezeren!
Vroeg of laat!
Bewust of onbewust!
Opgemerkt of juist genegeerd!
Uitdrukkingen als “ik weet wie het zegt” hebben daar weinig effect op; de reactie of opmerking komt eerst binnen voordat die geanalyseerd kan gaan worden. Dat is menselijk en ergerlijk natuurlijk.
Stel…
In gedachten gaat u terug in de tijd en roept een negatieve uitlating over u in uw herinnering op. U, zult uw emotie(s) opnieuw kunnen voelen. Vooral bij negatieve boodschappen kunnen we vaak zelfs op ons lijf aangeven waar de pijn zich een plekje had verworven. Uw emoties kunnen zelfs weer aan u voorbij trekken vanaf het moment dat het u ter oren kwam tot het moment dat u voor uzelf de opmerking neutraliseerde.
Dat zijn de keren die wij ons herinneren!
En die anderen?
Die hebben zich een plaatsje verworven in ons onderbewustzijn en bepalen onze onbewuste beslissingen (dus het overgrote deel) en hebben een enorm effect op ons leven van NU.
Tijdens coachingen kunnen deze effecten op een tijdlijn geneutraliseerd worden, terwijl de cliënt een nieuwe en uniek passende levensstijl creëert.
Maar… ik bent niet in die positie!
Geen nood!
U kunt een klein trucje met een zeer groot effect toepassen.
Het onderbewustzijn kent geen verschil tussen echt en namaak, dus….. ga op mijn spreekwoordelijke stoel zitten en spreek uzelf toe alsof u mij bent.
Ik wil wedden dat het werkt!
Tja, dat zijn de effecten, maar waarom doet iemand zoiets?
Uhm…. U bedoelt waarom iemand negatieve, afbrekende opmerkingen op iemand loslaat?
Dat kunnen allerlei redenen zijn, maar generaliserend is het doel u te kleineren.
En om dat te willen doen, zal diegene u als grootser, krachtiger, mooier, liever, geleerder of sympathieker ervaren dan…. diegene zelf!
Dus…. diegene handelt uit jaloezie?
Yep!
U bent snel, mijn complimenten!
Jaloezie is een enorm krachtige en meestal negatieve drijfveer.
Hoezo meestal?
Wat daarna kopt, maakt het verschil!
Gaat diegene hard aan het werk om hetzelfde resultaat te boeken als datgene waar diegene jaloers op was? Dat transformeert het zich tot een positieve emotie.
Dat komt niet vaak voor?
Klopt, maar die keren dat het gebeurt is het een belangrijk keerpunt in iemands leven.
Goed en nu de negatieve drijfveer; jaloezie geheten.
Oké, ik blijf bij de les; die negatieve aanleiding herkennen we meestal niet. De emoties eisen de aandacht op, nietwaar?
Te grote sprong?
Oké, scrol dan even terug naar het begin van dit artikel: de reactie of opmerking komt eerst binnen voordat die geanalyseerd kan gaan worden.Dus door dat “binnen komen” gaat het hele leger emoties van start en hebben wij geen aandacht meer voor de oorzaak.
We zijn druk met onszelf en de ander interesseert ons niet meer. Onze emoties bepalen dat de belangrijkste mens in ons bestaan wijzelf zijn! En zijn we heel sociaal? Dan hebben wij de redenen daarvoor onszelf verkocht; bewust of onbewust, maar het komt altijd weer bij onszelf uit.
We zijn dus druk!
En de ander?
Heeft ons lelijk tuk! Wij zijn druk met het helen van onze wonden of we dat nu wel of niet laten zien, onze opmerkzaamheid is beschadigd. Dat wij onze wonden op dat moment feitelijk niet echt kunnen helen, beseffen wij niet.
Diegenen die meervoudig beschadigd zijn door de jaloezie van een ander, hebben zich aangeleerd over te schakelen naar hun “poker face” en laten hun alertheid op een hoger niveau functioneren. De emoties worden geparkeerd en later verder weggestopt.
Ze verkopen zichzelf de banaliteit dat ze “weten wie het zegt” en hebben geen aandacht voor hun eigen behoeften om te verwerken en te helen.
Wie zij zijn?
Misschien u en degene waar u nu aan denkt….
Geef een reactie