fbpx
+31850608681

Leren: een prachtig levenslang traject

leren onderzoekenHet begint met de eerste ademhaling: leren! Voor het eerst moet de baby zelf voorzien in eten. Niets meer van die automatische toevoer door een slangetje. Nee, de zuigkracht moet ontwikkeld worden!
Dat is nog niets vergeleken met de rest die volgt tot de dreumes “eindelijk” gaat lopen, begrijpbaar praten, en besef van tijd krijgt.

Dan worden professionals aangetrokken om de basis van het leren, van wat nog niet actueel was, bij te brengen. De school wordt een begrip van leuke en minder leuke verplichtingen waarbij het WAAROM regelmatig vergeten wordt uit te leggen.

Al heel vroeg wordt de vraag gesteld “En wat wil jij later worden?”

Ook dat vraagt een leerproces, een opleiding en te leren de dingen te doen die bij het beroep passen. Maar, vertelt iedere teenager zichzelf, daarna is het klaar. Dan begint het echte leven!

Wat klaar? Dan begint het pas!

boekenkast

Met een heel groot verschil; geen leerverplichting en geen ouders die bepalen! Vaak duurt het even voor het doordringt dat de jong volwassene ook vrijheden heeft om zelf te kiezen. En als er dan gekozen wordt, krijgt het leven sturing, de persoonlijkheid meer karakter en de levensweg meer invulling.

Jim Rohn had altijd van die mooie uitspraken waar ik ook menig keer live van heb mogen genieten. Ze gingen altijd over het LEREN, bewust, onbewust en de effecten ervan. Maar wat mij heel veel gesteund heeft, was zijn uitspraak over de boekenkast. Het boek dat je niet gelezen hebt, heeft jou niets kunnen leren. Wat net zoveel zegt als een ongelezen boek is alleen kastvulling waarvan je de waarde niet hebt kunnen inschatten. Vanaf dat moment heb ik mij nooit meer geëxcuseerd voor al die boeken die ik heb.

Boeken zijn prachtige informatiebronnen die een keuze geven de informatie wel of niet te implementeren in het eigen leven.

Hoewel?

Albert EinsteinWeten we wel wat we met de informatie doen?

Zoals Einstein heeft uitgevogeld worden de keuze die wij maken voor slechts 17% bewust genomen: de rest komt uit ons onderbewuste gedachten- en informatieveld. Dat is interessant! Dus door bewust een boek te lezen, gaan we ons onderbewustzijn voeren met iets waarvan wij niet weten wat we daar op onderbewust niveau mee gaan doen.

Zijn we dan machteloos?

Welnee, ons onderbewustzijn kunnen we zo bedonderen dat we een win-win-situatie creëren. Door onze wensen in het leven zo te versimpelen in onze bewoordingen dat het onderbewustzijn ons kan dienen, geeft meditatie en visualisatie ons de vrijheid onze realiteit te bestellen zonder de vorm vast te leggen.

Daardoor kan alle informatie die wij dagelijks verzamelen – met lezen, luisteren en kijken in het algemeen – ons onderbewustzijn de mogelijkheid te schiften wat wel en niet bij ons past.
Willen we plezant en succesvol door het leven gaan, hebben we daarvoor een keuze te maken waarmee wij ons omgeven aan informatiebronnen.

Het wordt steeds interessanter!

Het vraagt ons keuze te maken uit dat wat belangrijk is voor de toekomst en dat waar wij op dit moment aangenaam vinden wat ons mag vormen voor de toekomst. En let op over één seconde, minuut, uur is ook al toekomst!

vraagteken

Dus:

 • Met welk type mensen omgeeft u zich?
 • Welke boeken leest u?
 • Welke films kijkt u?
 • Wat ziet u op TV?
 • Wanneer gaat u zappen?
 • Welk gespreksonderwerp is favoriet bij u?

Lijkt logisch, nietwaar?

Maar…. ehm….. kijk u naar het journaal? Naar geschiedenis dus? En ziet u dat dan ook als geschiedenis of blijft u hangen in de “realiteit”? Persoonlijk ben ik altijd fan geweest van het jeugdjournaal; zoveel beter voor mijn ogen als informatiebron.

Is grof geweld de hoofdmoot van uw favoriete TV-serie? Welke taal spreken ze daar? Realiseert u zich dat de mens enorm duplicatief is? Wat doet uw onderbewustzijn daarmee? Heeft u wel eens tijd genomen om u te realiseren waarom u kijkt naar wat u ziet? Welke behoefte u daarmee stilt? Wat de onderliggende emotie is? Dáár kunt u iets mee!

Het plan voor de toekomst

Heeft u dromen, wensen, doelen? Dan heeft u uw onderbewustzijn nog niet van de goede informatie voorzien, want anders had u die al gerealiseerd. Er is dus werk aan de winkel!

pen en paierSchrijf uw levensplan!

 1. Schrijf uw levensplan ongedetailleerd en zonder namen!
 2. Benoem vooral de emoties die wilt ervaren.
 3. Beschrijf de ervaringen die wilt opdoen zonder begrenzing.
 4. En VOEL gevisualiseerd of dat hetgeen is dat u wenst.

Ontdek waarom het nog in de toekomst ligt.

 1. Wat heeft u af te leren – maar weet wel waarom u het deed.
 2. Waarin was u te laks, te onwetend, te blond…
 3. Wat hield u tegen om veranderingen aan te brengen?
 4. Toeval bestaat niet dus hoe bent u op deze BLOG terecht gekomen?

En dan in de ontwerpfase

Het mooie van ontwerpen is, dat we daar potloden voor hebben en dat er altijd een gummetje ligt. Dus neem pen en papier, een potlood en een gummetje. En geloof mij, dat gummetje heeft u nodig!

 • Begin met de ruwe schets – de eerste gedachte.
 • Ga dan al uw informatiebronnen na; wat u ziet, wat u hoort, wat u ruikt, wat u aanraakt en wat u voelt. Wat heeft u daarin nodig?
 • Bedenk wat u daarvoor hebt te leren, lezen, bekijken.
 • Vindt uw buddy!
  Geen mogelijkheden? Kijk dan eens naar de Sidekick-Service!
 • Plan uw vooruitgang; maak afspraken in uw agenda voor uw ontwikkelingsplan.
  Dus iedere keer weer een date met uzelf om te:
  – mediteren,
  – visualiseren,
  affirmeren,
  – lezen
  – leren wat u op uw lijstje zet
  – de juiste mensen met de juiste gespreksonderwerpen

meerLeren wordt genieten!

Door het leven te leven dat we willen verwelkomen, kunnen we “proefdraaien”, aanpassen en schrappen wat toch anders is dan gedacht. Nu krijgt alles wat we vroeger geleerd hebben betekenis. We hebben een nut voor al die kruisbestuivingen van lezen, schrijven, algebra en wiskunde tot en met tekenen toe. Uit eindelijk valt alles op zijn plek en is het meer dan allen leren hoe een studiestof voor het beroep op te nemen: het geeft ons de kans ons leren te designen!

Het traject LEREN is levenslang!

U kunt dus iedere keer weer terug naar de ontwerpstudio om uw design aan te passen, te verfijnen, te verpersoonlijken. De grote kunst zijn die heerlijke, ultieme dates met uzelf! U staat aan het roer; onbewust heel bewust!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

208 views


Eén reactie op “Leren: een prachtig levenslang traject”

 1. Sylvia schreef:

  Wat een goede oefening Mary-Rose! Weer een stuk van mijn puzzel gevonden. Dank je.
  Je Blogs zijn echt heel fijn en nuttig om het een en ander helder te krijgen.
  Liefs Sylvia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Raakt dit artikel u te heftig? Vraag dan een gratis gesprek aan.

Diensten vanuit ons netwerk

Dreamtags
pedicure-praktijk
viewnetix
huangdi