Loslaten; dynamiek van het leven
De term LOSLATEN heeft menigeen al in zijn greep gehad. Het lijkt pas actueel te worden op het moment dat VASTHOUDEN een last gaat vormen die de levensvreugde negatief beïnvloedt.
LOSLATEN oefenen.
Alles in het leven draait om oefening, zowel in onze gedragingen als in onze opleiding voor de uitoefening van het beroep of een gedetailleerde hobby. Die laatsten zijn ingebakken in onze maatschappij, maar dat eerste heeft nog steeds geen weg gevonden richting de schoolbanken. En dat maakt het zo LASTIG. Want zolang iets niet actueel is, is er voor ons individuen geen dringende of dwingende noodzaak er iets mee te doen.
Dus blijven we – onbewust – wachten….
….op die noodzaak die ongetwijfeld komt wanneer OEFENEN te laat is en “dringend & dwingend” ultieme vormen aannemen. Resultaat: piekeren, in kringetjes denken, strijd, scheidingen, verlaagd trillingsniveau, slapeloze nachten …. ach, de lijst in eindeloos.
Eerste oefening; vertrouwen op uw onderbewustzijn
Wanneer u met vrienden over “vroeger” praat, kunnen er onderwerpen aangesneden worden die wel heel ver weggezakt zijn in het actieve geheugen. Dingen als “Hoe heette die vent ook al weer?”, “Weet jij nog waar ze vandaan kwam?”, “Weet jij nog hoe dat kasteel heette?” kunnen zomaar een deel van uw tijd opslokken, terwijl die vrienden allang weer thuis zijn. Ergerlijk, het ligt op het puntje van uw tong…..
Wanneer u vertrouwt op uw onderbewustzijn en de vraag loslaat, kan het zomaar zijn dat u midden in de nacht ineens rechtop zit en weet dat “Napoleon“, “Enkhuizen” en “Kasteel de Haar” waren waar u op zoek naar was. (Tip: schrijf het gelijk op. Kans is groot dat u het de volgende de dag – weer – niet weet.)
Wanneer u het LOSLATEN vaker toepast, zullen de antwoorden steeds sneller in u opborrelen.
Tweede oefening; vertrouwen op uw charme
Wanneer wij iets in ons hoofd gezet hebben, kan er een bataljon aan soldaten voor nodig zijn om dat te veranderen, terwijl doordrammen zeker geen positief effect belooft. LOSLATEN is dan het devies! Het bevat een belofte voor de toekomst. Wellicht uitstel, maar is zeker geen afstel.
Wat ook uw plan was; de tijd is niet rijp, uw standpunt vraagt betere voorbereiding of de uiteenzetting meer woorden. Wat ook actueel is, LOSLATEN is de dynamiek die de toekomst beïnvloed. Natuurlijk onderhoudt u uw plan met visualisatie, meditatie en het verfijnen van uw “gereedschappen” om vervolgens – op het moment dat u dat het minst verwacht – toch naar die film te gaan, die vakantie te boeken, die auto te kopen of dat romantische etentje te beleven.
Derde “oefening” vraagt doorzettingsvermogen
Dat is de zwaardere kost! Hier hebben we het niet meer over een herinnering of hebbeding. Nee, nu hebben we het over mensen en relaties. Nu hebben we het over dat wat een tranendal veroorzaakt, de energie weg laat sijpelen en de levensvreugde beïnvloedt.
Bijvoorbeeld; (ernstige) ziekte, relatieproblemen, opvoedingsproblemen, familieruzies, het ondergaan van een misdrijf (stalking, bedreiging en alles wat u als persoon diep raakt), miskent worden en schokkende gebeurtenissen.
Allerlei ingrijpende input die u niet kunt “oefenen”. U heeft simpelweg de eerste en tweede oefening om op te vertrouwen. Ingrijpende situaties vragen om energie en flexibiliteit. Zonder LOSLATEN, wordt u stram en stug. De realiteit heeft u in de ban!
Toch is er nog een mogelijkheid om – als alle positieve effecten van oefening 1 en 2 uitblijven – focus te houden op een uitkomst waarbij u weer “lucht” krijgt….
Vierde oefening als toegift
Maak een afspraak met uzelf wanneer een “probleem” (liever gezegd “uitdaging”) u in de greep houdt. Afspraken maken met uzelf geeft uw onderbewustzijn de geruststelling dat er mogelijkheden zijn, dat er onderhandelt kan worden, dat er licht is aan het einde van de tunnel.
Het is dus belangrijk met uzelf in gesprek te blijven. Sommigen vinden dat vreemd. Zeggen dat niet te kunnen en zitten vast in calvinistische denkwijzen. Dan vraagt het extra oefening. Ik geef dan meestal het advies het als een kind te benaderen. Zoals mijn Oma mijn neefje vertelde na een rampzalige gebeurtenis waar hij heel verdrietig van was: “hierna gebeurt iets heel leuks!” En mijn neefje kwam haast dagelijks bij Oma om te vragen of het al tijd was dat er iets leuks ging gebeuren. Conclusie; hij was niet vergeten wat er gebeurd was, maar had het losgelaten en gefocusseerd op het mooie dat zou komen. En natuurlijk gebeurde er iets leuks.
Wanneer ik een uitdaging heb, maak ik meestal de afspraak met mijzelf dat als plan 1 struikelt ik dat-en-dat-op-zo-een-manier ga doen. En dan? Laat ik het veel gemakkelijker los. Er is immers de kans van twee mogelijkheden. En de een is een automatisch gevolg van het falen van de ander. Uiteraard zorg ik ervoor dat plan 2 een open einde heeft. Dat open einde moet verder weg liggen . Verder weg in tijd en in beleving. Het vraagt een beetje oefening, maar uiteindelijk bent u WINNAAR en dat voelt zo goed, telkens weer.
Het meest krachtige van deze vierde oefening is misschien nog wel dat mijn plan nog zelden struikelt, niet alleen omdat het haast onmogelijk is met die openstaande achterdeur, maar ook omdat die achterdeur steeds minder aan bod komt naarmate ik beter LOSLAAT.
Hulpmiddelen
- Beweging; zowel lijfelijk als gedachtegang – bijvoorbeeld wandelen en kruiswoordpuzzels
- Lezen / meezingen – hardop – dat maakt het moeilijk om te smokkelen
- Luchtige discussies over onbelangrijke dingen met ingelichte vrienden
- Help een ander
- Doe iets moeilijks of waar u een hekel aan heeft.
- Verwen uzelf
Ook….
Schakel uw vrienden in voor afleiding en positieve gespreksonderwerpen. Maar let op: aan mensen die uw handje vasthouden en meesnotteren, hebt u weinig! Het zijn de mensen die u een schouderklopje geven voor uw doorzettingsvermogen of creativiteit in denken en doen, leuke anecdotes vertellen om u af te leiden en u volgen met een ondersteunende blik op social media… die mensen, daar hebt u iets aan!
Note 1: Soms moeten we (leren) een deur te sluiten om een andere te (kunnen) openen.
Note 2: Positiviteit volgt op negativiteit! Altijd!
Note 2b: denk aan de uitspraak van mijn Oma met bewezen effectiviteit.
Facebook Live uitzending van 11 juli 2017:
Blog bespreking: 'Loslaten, dynamiek van het leven. "
Geplaatst door KnowVision op dinsdag 11 juli 2017
Allemaal heel hartelijk dank voor jullie vragen!
De antwoorden die zijn gegeven tijdens de Facebook Live vinden jullie terug in het filmpje onderaan het BLOG.
Hoe ga je om met negatieve reacties en hoe laat je die los? Hoe zorg je ervoor dat dit geen invloed meer heeft op het heden en de toekomst? Coacht u mensen hiervoor en hoe gaat dat in zijn werk dan?
Er zijn situaties waarin je iets overkomt wat je niet had verwacht. Zoals dat je te horen krijgt dat je arbeidscontract niet verlengd gaat worden, terwijl er niets op wees dat dit zou gebeuren. Dat wordt je dan medegedeeld. Hoe verwerk je zoiets dat je het kan loslaten?
Hallo ik heb een vraag voor de Facebook live……….. Zou u een voorbeeld kunnen geven hoe zo’n plan 1 en plan 2 eruit kan zien? Alvast hartelijk bedankt
Soms ben ik zo aan het stressen, dat ik wel tegen mezelf zeg dat ik mag loslaten, maar dan komen de stressgedachtes toch steeds weer terug. Ze lijken dan de overhand te hebben. Heb je misschien een tip hoe ik deze tweestrijd kan aanpakken? Mvg D.
Ik ben eigenlijk niet zo van het lezen van blogs, komt door tijdgebrek en als ik vrij ben dan ga ik wandelen of zo.
Maar, note 1 klopt helemaal. Het is frappant, Iedereen is bang om een deur te sluiten c.q. dicht te gooien: MAAR, 1 deur gaat dicht en gelijk gaan er een stuk of 4 open! Dat komt doordat je de negatieve energie buitensluit en weer lucht hebt voor positieve energie.
Is het overwegen waard, ongeacht of het “vrienden/familie/kennissen” zijn.
Negatieve energy is the most bad thing in the world!!