fbpx
+31850608681

Mindfulness; de ultieme basis

basis; mindfulnessVorige week werd mij gevraagd wat mindfulness is.

Degene tegenover mij ging er helemaal voor zitten. Het was duidelijk dat hij een uitgebreide uitleg met veel woorden verwachtte.
Ik antwoordde echter dat vanuit de basis van mindfulness iemands ultieme plan of doel volledig de geest diende te vullen om het tot een succes te kunnen maken en dat daarvoor de ruimte in de geest aanwezig diende te zijn.
Kort en krachtig; zonder franje.

Basis? Wat bedoel ik daar precies mee?

Iedereen heeft dromen en plannen. Dromen voor de verre toekomst en plannen voor het nabije “morgen”.
Bij veel mensen blijft het daarbij. Van maand tot maand en van jaar tot jaar schuiven de dromen en plannen verder de toekomst in zonder noemenswaardige realisatie.
Bij anderen komen een deel van de plannen tot concrete resultaten en bij een heel klein groepje mensen worden de dromen gerealiseerd.
Bij die laatste hebben we te maken met een goede basis.

En die anderen? Ongericht?

Juist; inderdaad. Daar is de geest gevuld met van alles wat voorbij komt, behalve dat wat met de ultieme wensen van iemand te maken heeft.
Erger nog, de meeste mensen richten hun gedachten op dat wat zij willen vermijden m.a.w. dat wat zij niet willen!

  • bioscoopAls het maar niet gaat regenen!
  • Ik heb geen zin in…..
  • Wat als de buurvrouw weer zo vervelend doet?
  • Als die reparatie maar niet zo duur wordt.
  • Wat als de verwarming uitvalt?
  • Wat als ik deze maand geld tekort kom?

Het zijn maar voorbeelden.
U kunt uw persoonlijke gedachtegang gericht analyseren wanneer u de tijd neemt die te observeren. Dat waar wij onze focus op richten, vermeerdert zich in ons leven.
En wanneer dat is wat wij willen vermijden, dan is dat onze toekomst!

Dat geldt ook voor emoties!

Angst, teleurstelling, boosheid, woede en verdriet strijden regelmatig om de voorrang van onze attentie. En wij staan dat toe….. of niet. Het is een keuze wat we ermee gaan doen.
We kunnen onze emotionele verslavingen macht geven en ze keer op keer toegang geven tot onze mindset om al onze prachtige plannen te torpederen of we kunnen er stukje bij beetje afscheid van nemen tijdens de KnowVisions Mindset Workshop om daarmee plaats te maken voor gerichte invullingen van onze gedachten.

harde schijfOnze persoonlijke harde schijf heeft onderhoud nodig.

Regelmatig vergelijk ik onze “mind” met de harde schijf van een PC. Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van uw PC en het behoudt van de snelheid.
Zo ook bij de “harde schijf” van onze gedachten.
Schijfopruiming is van essentieel van belang voor de gezondheid van onze gedachten en de snelheid van denken. Schijfdefragmentatie laat u duidelijk onderscheid maken tussen dromen, doelen, emoties en restbestanden van dagelijkse beslommeringen.
Door regelmatig uw bestanden te beoordelen en te besluiten onzinnige bestanden te verwijderen, krijgt u de beschikking over een aanzienlijke toevoeging van ruimte die u kunt invullen met uw plannen voor de nabije toekomst en uw dromen voor de iets verdere toekomst.

ladenkastjeKnowVision heeft daar een mogelijkheid voor.

Deze metafoor beschrijft tegelijkertijd een deel van de Workshop Mindset trainen.
Om het nog meer kracht te geven, wordt de mentale opruiming voor de pauze en de invulling van de ontstane ruimte erna gedaan met een minitraining daartussen om de gedachtegang van de cursisten compleet te doorbreken.
Daarnaast wordt de complete Mindfulness op Alfa-niveau gegeven. Een kwestie van simpelweg de aanwijzingen volgen.

De eerste training lijkt aan u voorbij te gaan. Immers, uw onderbewustzijn weet nog niet wat er gaat gebeuren, waardoor uw deelname geremd wordt. Dat is heel normaal.
De keer erna gaat u echt van start!

Dat opruimen, kan dat in één keer? Zo van pats, boem, klaar?

letters uit het toetsenbordUhm, nee, dat gaat het menselijke brein te boven. Ons brein is geen computer met een delete-knop. Dat zou wel heel erg comfortabel zijn, maar daar zijn wij niet op geprogrammeerd.

Houden we de metafoor aan; kunnen we het als een tekstverwerker van accenten zien. Alle klemtonen worden iedere keer een stukje zwakker. Daardoor worden pijnlijke herinneringen minder pijnlijk en minder hinderlijk. Iedere keer daarna gaat er een accent uit tot het een basis herinnering wordt waarvan we weinig last hebben.

Het laat zich niet dwingen, ons onderbewustzijn is een behoorlijk eigenwijs kanaal van onze persoonlijkheid. Het heeft een sterke wil en een hekel aan verandering. Klemtonen loslaten, pijnlijke situaties verwerken en ruimte maken voor nieuwe – leuke – herinneringen nemen net zoveel tijd als de flexibiliteit van het onderbewuste eist en is alles behalve voorspelbaar. Gaat het snel? Hebben we geluk! Gaat het langzaam? Dan moet het zo zijn!

Alles op zijn tijd!

Wanneer we het meest belangrijke, naar het schijnt, hebben verwerkt en opgeruimd, kunnen we de volgende stroom aan en verwerken om vervolgens op te ruimen. Daarbij komen we bij de volgende metafoor; de ijsberg!

IJsbergNet als een ijsberg in een pools zonnetje wordt de oppervlakte verdampt (lees: verwerkt als emotie) om vervolgens het volgende laagje aan het zonnetje bloot te stellen, waarmee dan weer hetzelfde gebeurt.

Hoe groot die ijsberg is, weten we niet, want het grotendeel zit onder water en is dus niet zichtbaar.

Er zijn mensen die daar urenlang over kunnen debatten zonder ermee aan het werk te gaan. Het komt mij voor als een zinloze bezigheid. Mijn devies; aan het werk ermee en zorgen dat u al heel snel via uw levensvreugde kunt genieten van het proces, want het is de uwe. Niemand kan het voor u doen en dus kan ook niemand het voor u versnellen. Zelfs de workshop Mindset Trainen heeft alleen zin als u met beide benen op de grond staat en simpelweg aan het werk gaat!

En dan? Op naar de toekomst!

Blijven hangen in het verleden is zinloos als het geen nut heeft voor het rofgetrommmel in de toekomst. Dus zorg altijd – evenals in de ws Mindset Trainen – dat het in balans is. Opruimen is noodzakelijk om ruimte te maken voor de toekomst, maar als u daar geen plan voor indient, zal iemand anders dat doen.  Doe het zelf; u bent het waard!

 

KnowVisBewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

454 views


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Raakt dit artikel u te heftig? Vraag dan een gratis gesprek aan.

Diensten vanuit ons netwerk

Dreamtags
pedicure-praktijk
viewnetix
huangdi