fbpx
+31850608681

Piekeren en zorgen maken

cirkel in gedachten breidt zich rondMensen die geen last hebben van piekeren en zorgen maken, weten mensen die het wel doen te adviseren met een korte kreet “stop ermee”. Leuk, maar een piekeraar gaat zich daar ook weer zorgen over maken wanneer het niet lukt.

De cirkel breidt zich rond

Want gedachtegedrag laat zich moeilijk analyseren en nog minder bijsturen, omdat het onderbewust wordt aangestuurd en onderhouden. Dus dat simpele advies sterft al gauw een vroege dood.

Toch wil de piekeraar niets liever dan aan leuke dingen denken.
“Dan doe je dat toch!” zegt dan de anti-piekeraar.  Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want de piekeraar wordt onderbewust in het piekergedrag aangestuurd en daarmee is de cirkel rond.

Of toch niet?

Want ergens fluistert dat inwendige stemmetje bij de piekeraar dat het ook anders kan. De bewijzen bevinden zich alom. Het lijkt zo makkelijk, maar hoe de gewoonte te doorbreken? Vraag is, wordt erover gepiekerd of wordt ernaar gehandeld? Al met al zal dat liggen aan de aangereikte mogelijkheden en hoezeer diegene het gepieker beu is.

piekeren en emoties die overmannenBent u een piekeraar?

En belangrijker nog; wilt u er vanaf? Begin dan simpelweg bij het begin; de eindronde is niet meer zorgen maken, niet meer piekeren. Maar de weg daar naartoe is een weg van zegeningen tellen.

Niemand begrijpt uw piekeren beter dan u zelf

Want u heeft redenen dat u doet wat u doet; merendeels onderbewust aangestuurd, maar voor u is het logisch. Het is dus verspilde energie een ander te vragen of diegene snapt waarom u zich zoveel zorgen maakt, over uitdagingen blijft prakkiseren en wellicht helemaal niet tot actie komt.

Alleen u kent uw logica

Klinkt wellicht als een dooddoener, toch is het belangrijk voor u, terwijl u een andere gedachtegang aanleert, want uzelf afvallen, daar heeft uw onderbewustzijn een hekel aan.

tenniswedstrijd in gedachtewereldHet is als in een tenniswedstrijd

Dat balletje gaat heen en weer en iedere opmerking stuurt de bal de andere kant op.

Mep van het onderbewustzijn; hoezo nieuwe gedachtegang?

Opvolgende mep van het bewustzijn; mijn gedachtegang is verkeerd; ik pieker!

Mep onderbewustzijn; wat ik deed was altijd goed. Ik heb je altijd geholpen.

Volgende mep bewustzijn; nee, dat was verkeerd, want mijn piekeren leverde niets op.

Mep onderbewustzijn; ik heb altijd gedaan wat voor jou als fijn aanvoelde.

Antwoordmep bewustzijn; maar nu niet meer.

Mep onderbewustzijn; ik doe niet meer met jou mee.
En vervolgens komt de hoofdpijn, de burnout of een andere vorm van ongemak, want het bewustzijn en het onderbewustzijn werken elkaar tegen.

Een wedstrijd met een andere score

Mep van het onderbewustzijn; hoezo andere gedachtegang?

Dan de mep van het bewustzijn; ik ben nu ouder, heb andere doelen en het wordt tijd mij gelukkig te voelen in mijn leven en mijn dagelijkse manier van doen. Vind jij ook niet?

een andere score

Mep onderbewustzijn; interessant. Wat gaan we doen?

Mep bewustzijn; oefenen in anders denken en ontdekken wat werkt.

Mep onderbewustzijn; geweldig, lees gauw verder dan kunnen we beginnen.

Deze wedstrijd gaat heel snel

Voor de piekeraar, die verzuimt bewust het onderbewustzijn als boven beschreven bij te sturen, wordt het heel moeilijk starten.
Deze tekst is uiteraard niet letterlijk bedoeld, het geeft simpelweg de route aan. Meer niet. Maar mocht het passen, dan DOEN.

Een gematigde snelheid is zoveel leuker

Een wedstrijd die bewust en in gematigd tempo aangegaan wordt, maakt het proces beter te volgen en de resultaten zoveel leuker. Het is de bedoeling dat u ervan gaat genieten. Het veranderen van gedachten kan zoveel leuker worden wanneer u uit de wedstrijd kunt stappen en er een spel van kunt maken.

Gebruik uw apps als instrument

Uw onderbewustzijn heeft uw hulp nodig bij het elimineren van alle triggers. Maar het afschaffen van bijvoorbeeld de apps op uw mobiele telefoon of tablet is absoluut het verschuiven van de uitdaging naar een ander tijdsbestek. Dat kunnen we dus vergeten.

Wat u wel kunt doen, is lezen zo u altijd gedaan heeft en vervolgens uzelf een schouderklopje geven (letterlijk werkt het beste) wanneer u het zonder piekerstart terzijde kunt schuiven.

De start van het spel van de toekomst – apps

de invloed van advertentiesDe toekomst is een wazig ver gelegen oord dat (nog) geen invulling heeft en daarmee al heel gauw het ultieme terrein van de piekeraar. Want zorgen over de toekomst is het ultieme terrein van de verzekeraar en allerlei andere instanties.

 1. Er komen dus triggers richting piekeren voorbij bij iedere app die u opent. De kunst is dan eraan te denken dat de opbrengsten van die reclames de lonen van hun werknemers dienen te betalen.
  Het zijn dus hun zorgen – niet de uwe.

Al die aangeprezen producten in de advertenties die voor u (nog) onbereikbaar zijn, kunnen een trigger zijn voor de invulling van uw portemonnee. Want kunt u dat ooit wel kopen, uw oude apparatuur vervangen of uw garderobe updaten?

2. Al die producten die aangeboden worden, zijn de mogelijkheid voor de verkoper om de invulling van zijn eigen portemonnee op niveau te houden.
Het is dus zijn zorg – niet de uwe.

Al die nieuwsberichten over uitgebarsten vulkanen, breuklijnen en aardverschuivingen kunnen de piekeraar onnodig van het padje afbrengen.

3. De natuur heeft een eigen ritme. Als mens zijn wij te weinig kundig over de geheimen van de wereldbol om de werking ervan te kunnen veranderen.
Professionals houden die hele aardkluit in de gaten en zullen u tijdig bereiken wanneer u daar iets mee moet.

Dat is uw eerste overwinning

Dát is het begin. Het begin van een reeks schouderklopjes en “goed zo!”, “je bent geweldig!”en “zie je wel dat je het kunt!” zeggen tegen uzelf. NIEMAND KAN DIT VOOR U DOEN; U HEBT DE REGIE.

Ook dat is een belangrijk ingrediënt. Het is de bepalende factor voor de snelheid die u daarmee kiest. Dus hoe vaker – hoe sneller u het piekergedrag loslaat en uw piekeren tot het verleden gaat horen. Luguber wellicht dat uw zorgen daarmee vanzelf verlichten.

Maar we zijn er nog niet, want dan is er nog de menselijke factor

Social media om zorgen te kunnen makenIn tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland is bij ons de apotheek puur een bedrijf dat gerelateerd is aan ziekte. Vitaminen en aanverwante artikelen blijken hier aanzienlijk minder verhandeld te worden dan bij de oosterburen en ook  huidverzorging is maar een bijproduct.

 1. Dus iedere keer als u een apotheek ziet – en er zijn er nogal wat – denkt u (bewust of onbewust) aan ziekte.
 2. Op het internet is ALLES te vinden over gezondheid en ziekten. Dat niet iedereen de neutrale norm hanteert? O ja, niet aan gedacht. En voor u het weet heeft u last van een halve longontsteking of een gematigde spierkramp die toch zeker aandacht vereist.
  Bedenk even hoe daar 40 jaar geleden mee omgegaan werd en u bent driekwart op weg naar een wonderlijke genezing.
 3. Uw kind een beetje pips? Toch maar even thuisblijven van school.
  En voor u het weet bent u of slachtoffer van een heel goochem kind of kweekt u een “pieper”.
 4. Wat als uw geliefde…..
  Nee hoor, NU gaat alles goed en we LEVEN nu.

En iedere piekeraar heeft nog een ton-lading aan ingangen

U niet, uiteraard, want u wilt ervan af. Dat zorgen maken wordt uiteindelijk lastig. Als het goed is, slaat u even door naar de andere kant. Dat is een normaal gegeven in het afleren van gedrag en het aannemen van een nieuwe gewoonte.
En u doet het zo goed – u bent mega trots op uzelf; kunt wel kilometers naast uw schoenen gaan lopen wanneer het niet zo lastig zou zijn voor uw evenwicht.

vriendinnenHet gaat ook anderen opvallen

Zijn het uw fans of zijn het mensen die zelf niet het lef hebben om hun gepieker onder handen te nemen?
Denkt u hieraan als u door anderen weer richting piekeren wordt aangezet?
Vast wel.
U wel.

Want u gaat richting toekomst

En dat is een andere gedachtegang. U gaat plannen maken waarbij u de goede resultaten incalculeert.

En uiteraard start u in het klein; de voorzichtigheid staat nog voorop bij u en dat is goed.

Want ook dan kunt u uzelf iedere keer weer een schouderklopje geven; u bent een WINNAAR.

En dat voelt zóóóó goed. Dat voelt als herboren! Dat voelt als uw nieuwe zelf richting nieuwe toekomst gevuld met plezier en leuke momenten.

Het leven is te mooi om niet van te genietenDie mindere momenten?

O ja, natuurlijk komt u die tegen; af en toe, maar dat heeft toch iedereen wel eens?
U weet dat u niet meer hoeft te piekeren, want iedere uitdaging laat u groeien, sterker worden en uiteindelijk weer dat heerlijke, fantastische en niet te evenaren schouderklopje geven.

Het leven is te mooi om niet van te genieten!

 

 


Relax met etherische olie

200 views


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Raakt dit artikel u te heftig? Vraag dan een gratis gesprek aan.

Diensten vanuit ons netwerk

Dreamtags
pedicure-praktijk
viewnetix
huangdi