fbpx
+31850608681

Iedereen heeft recht op een eigen soap

soap actriceSoap? Ja, van soap-serie. U weet wel; Goede Tijden, Slechte Tijden – The Bold & The Beautiful – As The World Turns! U zorgt voor de intriges in uw eigen leven (lees: soap) en de meest fantastische “cliffhangers”!
Mindset Training heeft alles in zich om uw “soap” beter bij u te laten  passen, vooral wanneer u teveel in die van een ander bent blijven hangen.

De ingrediënten van uw persoonlijke soap

Geen TV-serie zonder eigen omgeving, intriges, uiterlijke franje en complotten! Ga  eens na; welke had u de afgelopen jaren? “Dallas” of “De Familie Flodder”? En ga eens na welke het beste bij u past. Zit u op de verkeerde “set”? Dan wordt het de hoogste tijd veranderingen aan te brengen!

Sommige afleveringen komen in ieder leven voor

Wanneer we het over het verwerken van een overlijden, ziekte of het verwerken van oud-zeer hebben, kunnen we gerust concluderen dat het in ieder leven vroeg of laat oppopt – evenals in die bewuste TV-serie. Het verschil zit in de charme, de “act” van het verwerken en de rol die daarin weggeven wordt aan een – al dan niet tijdelijke – medespeler en de snelheid van handelen.

puinruimenHet analyseren van de dramatiek

Het is aan de Mindset Trainer / Coach de dramatiek te analyseren; in hoeverre past het geschetste beeld bij de cliënt en in hoeverre bij de mensen er omheen of de levensloop.

De inhoud van de “soap” lijkt misschien onbelangrijk, maar de reacties richting emoties, gevoelens en persoonlijke doelen hebben aandacht nodig. Immers, daar zit vaak de crux!

Gericht luisteren, onverwachte vraagstelling, mismatches en backtrackings geven al heel snel een ander beeld dan de leek zou verwachten, maar dan begint het echte werk; puinruimen!

Het accepteren van kleine soaps

Niets is zo ergerlijk voor een Mindset Trainer dan wanneer men de kleine “afleveringen” voor lief neemt en het leven laat “sudderen”! Zo van “de sudderlapjes zijn nog niet gaar” en het dan zo lang laten pruttelen dat de lapjes in de pan uit elkaar vallen en eruit gelepeld moeten worden.

Het lijkt misschien een overdreven metafoor, maar de waarheid is dat het de bakermat van Crisis Coaching vormt, terwijl het in een vroegere setting veel beter te hanteren en te corrigeren zou zijn geweest.
Zo jammer van de energie en het tranendal!

Ozzy OborneHet omwentelen in de eigen soap

Sommige mensen lijken hun eigen soap te zien als een “Reality Show” en schitteren in hun eigen drama. Het vertelt iets over die persoon van dat moment, maar niet dat we daarin mee hoeven te gaan. Het kan zijn dat die persoon de aflevering nog niet beu is en tijd nodig heeft om tot een “cliffhanger” te komen om te kunnen concluderen of die wel of niet bij de eigen persoonlijkheid past of niet.

Niet passend?
Dan kan het heel snel veranderen; de maat is “vol” en als die goed “vol” is, kan er gestart worden met gerichte gesprekken, gezamenlijke analyses en puinruimen. Wat dan tevoorschijn komt, kan een heel andere persoonlijkheid lijken.

Maar… pas op!

Die “andere” of “veranderde” persoonlijkheid is er altijd geweest! Keer op keer klopte het onderbewustzijn bij die persoon aan met de boodschap “pas op; je communiceert buiten je persoonlijke settings!” Het duurde alleen even voor die  persoon daarop reageerde.

Het kan allerlei redenen hebben waarom de persoonlijkheid daar niet op reageerde. Iedere “set” bestaat gemiddeld genomen uit meerdere personen. En die hebben allemaal invloed op de “act”. Bewust en ook onbewust zullen de medespelers invloed hebben, al dan niet vanwege het persoonlijke gewin.  Solidariteit kan een grote rol spelen in het al dan niet verlaten van een niet passende “set”.

Ieder mens heeft eigen aansturingen, eigen balansgedachten en een eigen maatstaf wanneer iets genoeg is geweest. Soms zorgt dat er gewoon voor dat iemand meer tijd nodig heeft en later reageert op de boodschap vanuit het onderbewustzijn dan wenselijk lijkt.

grand canyonIs dat fout?

Het is menselijke, begrijpelijk, lastig, complex, vertragend en zo herkenbaar, maar fout?
Nee, fout is een misvatting in “persoonlijke ontwikkelingsland”.
Beter, passender, gemakkelijker, simpeler….ja, dat wel.

Want let op; hierin vormen de “beste stuurlui aan wal” het publiek met boe-geroep. Ze kunnen het zelf vaak niet beter, omzeilen hun eigen soap naar de buitenwereld en pretenderen de antwoorden te hebben om een ander (verder) te indoctrineren.
Een goed (soap)acteur is hierop voorbereid, maar in de soap van het leven nemen de emoties aanzienlijk meer plek in dan bij de professionele soap acteur.

Uiteindelijk zal de persoonlijkheid, hopelijk via het eigen interne systeem, veranderingen aanbrengen, hulp gaan zoeken of zichzelf afvragen wat te doen.

Het antwoord komt altijd, vroeg of laat!

In de vorm van nieuwe “medespelers” en nieuwe “avonturen” gaat de persoonlijke soap een nieuwe vorm aannemen en wellicht van de set van “De familie Flodder” verhuizen naar de set van “Dallas”.
De afleveringen zullen zich verkorten en de tussenpozen hopelijk verlengen, terwijl de originele persoonskracht zich via de unieke uitstraling heel duidelijk aan de omgeving zal tonen – inclusief het herstelde, verhoogde persoonlijke trillingsniveau.

 


opname
Opname Facebook Live op 1 augustus 2017 om 14:00 uur!

Stel de vragen via het reactieformulier onderaan het BLOG en ze worden tijdens de uitzending behandeld.

 

 


 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

612 views


9 reacties op “Iedereen heeft recht op een eigen soap”

 1. Mary-Rose schreef:

  Iedereen bedankt voor de prachtige vragen! De antwoorden, gegeven tijdens de live-uitzending, vinden juliie hierboven terug in de video, onderaan het BLOG

 2. Nancy schreef:

  Mijn beste vriendin zit vast in haar eigen drama’s. Als ze dan uren aan één stuk aan het vertellen is over haar drama weet ik niet hoe ik haar kan stoppen. Resultaat: ik ben daarna doodmoe en zei is alles kwijt en voelt zich beter. Hoe zou ik haar op een respectvolle manier kunnen stoppen?

 3. B. Lissenaar schreef:

  Hallo. Ik heb een vraag voor de Facebook live: Ik zit al veel te lang in de verkeerde soap, maar het lukt me niet om van set te wisselen. Waar kan ik beginnen?

 4. Henrica schreef:

  U heeft het over een verhoogd persoonlijk trillingsniveau. Dat komt op mij nogal abstract over. Wat merk ik daar zelf van? Maak je dat bewust mee?

 5. Maria schreef:

  Hoe lang duurt het voor mijn soap de juiste wending neemt? Wat kan ik doen om de verhaallijn te versnellen of indien gewenst vertragen?

 6. Fenna schreef:

  Heb ik zelf invloed op mijn medespelers? Met andere woorden, kan ik door mijn rol de rol van een ander veranderen?

 7. Zoë schreef:

  Wat een mooie blog. In tijden dat het mij erg tegen zat, ging ik dagdromen. Dan creëerde ik even een mooi leven voor mezelf waarin ik uit de ellende van dat moment wist te komen. Dan kon ik het in mijn verhaal helemaal veranderen en een happy end aan draaien. Het was mijn overlevingsmethode. Ik zorgde altijd voor mooie verhalen waar ik dan weer heel blij van werd en dat gaf mij juist de kracht om met de dagelijkse toestanden te dealen.
  Is dit hetzelfde idee als je wensen en dromen visualiseren?

 8. Patricia Roukens schreef:

  Het verhaal van ‘de soap’ is gewoon een ijzersterk verhaal.

  Uit ervaring weet ik ook hoe belangrijk het is om (als het besef, de bewustwording, hiervan eenmaal daar is) je vooral ook de juiste EHBO-regels nodig hebt om er ook zo naar te gaan handelen. Er in te overleven,

  Mijn vraag dan ook: Zou je deze willen toevoegen/meenemen?

  PS: Van mij mag je het trouwens nog meer schrijven zoals het is. Minder metafoor (ruis). Dan zullen meer lezers het begrijpen.

 9. Jennifer schreef:

  Sinds ik geleerd heb dat “iedereen recht heeft op zijn eigen soap”, kan ik veel makkelijker afstand nemen van andermans problemen. Vooral als andermans problemen op mij worden afgeschoven, Ik zou een hoofdrol kunnen hebben in iemand anders zijn soap, maar daar blijft het ook bij. Die ander schrijft het script, niet ik. Ik kan mijn mening geven, maar wat de ander er uiteindelijk mee doet is zijn verhaal, niet meer het mijne. Dit geeft zo’n heerlijke vrijheid, zowel voor mij als voor de ander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Raakt dit artikel u te heftig? Vraag dan een gratis gesprek aan.

Diensten vanuit ons netwerk

Dreamtags
pedicure-praktijk
viewnetix
huangdi