fbpx
+31850608681

Talent ontdekken

jacht op talentWanneer we over het ontdekken van talent praten, denken we meestal aan “Holland’s got talent” , “American Idol” of “X factor”.

Maar een mens heeft een scala aan talenten en van allemaal een beetje tot…. u de ultieme gemene deler ontdekt! Dat is dan gelijk de jackpot; het maakt u blij, u komt in balans, u straalt uw kunde uit en de (kleine of grote) wereld om u heen roemt u om uw kunde;

  • Dat is de man die van uw tuin een geordende wildernis maakt.
  • Die dame weet van elk lelijk eendje een godin te maken.
  • Deze jongen heeft nog nooit een noot leren lezen, maar ramt zodanig op zijn gitaar dat mijn oma erbij gaat zitten.
  • Dit meisje heeft een gouden talent om PR-slogans te verzinnen waar Heineken jaloers op zal zijn!

Kunt u talent leren? Nee, wel modelleren, bijschaven, leren inzetten en verkopen, maar een talent zit altijd in de persoon zelf, niet in de leraar.

Iedereen heeft een ultiem talent!

Sommige talenten worden toegepast als onderdeel van een andere kunde, zoals een lerares die prachtig kan tekenen. Maar waarschijnlijk is het onderwijzen haar hoofdtalent, althans dat hoop ik.

Dat ultieme talent…. dat is er!

Vraag is vaak wat anderen ermee doen. Jaloezie en onzekerheid laten opvoeders regelmatig in de steek wanneer een kind juist een sterke steun in de rug nodig heeft om het talent te ontwikkelen. Toch zal het talent altijd een onderdeel van de persoonlijkheid blijven. Het is de kunst de ontwikkeling te ondersteunen zonder er een doel aan te geven. Juist kinderen kunnen ons verwarren met hun toepassingsideeën; die kunnen nog wel tien keer veranderen voor het talent zich in de meest ultieme manifestatie laat zien.

Goldie HawnWat is uw talent?

Kijkt u alleen naar de oppervlakte in de trant van “Ze zeiden altijd dat ik goed kon….” of heeft u er echt naar gekeken?
Bent u zich bewust dat u een unieke persoonlijkheid bent met een uniek talent? Ga eens na; wat is het verschil tussen u en Albert Einstein?
Oh, u bent een vrouw?
Tussen u en Maria Callas? Goldie Hawn? Máxima Zorreguieta?

Zoek de verschillen.

U kent dat wel; twee foto’s of tekeningen waar verschillen zijn aangebracht die opgezocht dienen te worden voor de eer of om iets te kunnen winnen. Dat kunt u ook met talenten doen! En kom dan niet met antwoorden als “Albert Einstein was een natuurkundige en ik snap daar niets van”. Dat zijn kinderlijke antwoorden. Nee, zoek de verschillen in de persoonlijkheid! De positieve verschillen!

Bepaal wat u aanspreekt.

Zoek op internet – inclusief Wikipedia – de details over dat wat u aanspreekt in persoonlijkheden en diens talenten, lees biografieën en hou pen en papier bij de hand voor de details die u aanspreken, de details die u daardoor bij uzelf ontdekt en dat wat u triggert. En…. even zonder mening!

sand-1122958_640Vergaar alle info terwijl u geniet van het leven.

Voorkom obsessief gedrag; u kunt nog wel een tijdje zonder de uitkomst van de informatie. Neem de tijd erachter te komen wat u vrolijk maakt (versus verdrietig), wat u energie geeft (versus vermoeidheid), wat u enthousiast maakt (versus ongeïnteresseerd), wat u laat lachen (versus……) .
Maak de lijst zo compleet mogelijk!
Vergelijk de lijst met uw dagelijkse bezigheden, uw werk, uw klusjes, uw hobby’s en uw verplichtingen.

Dit vraagt tijd en interesse.

Ga voor het ultieme en vergeet het alledaagse! Ga voor dat waar niemand eerder aan dacht! De meest uitzinnige volwassen inzichten kon u als kind niet tonen. Dus… ga voor de kans, de uitdaging en de energie van dit moment; ga voor uzelf en uw talenten!

Doen!

Moeilijk?

Contact.

 

Voorbeeld; het is niet alledaags dat dit kind opera in plaats van K3 koos.

 

 

398 views


Eén reactie op “Talent ontdekken”

  1. T.J. Muller schreef:

    Wow! Wat een talent!

    Nu nog even tijd maken om de andere genoemde verschillen te zoeken …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Raakt dit artikel u te heftig? Vraag dan een gratis gesprek aan.

Diensten vanuit ons netwerk

Dreamtags
pedicure-praktijk
viewnetix
huangdi