fbpx
+31850608681

6 tips om vertrouwen te herstellen

vertrouwen herstellen in uzelf brengt actieMet 6 tips om vertrouwen te herstellen, bewandelt u het pad van uw brein. Die onderbewuste “u” wil nog wel eens afwijken van ons bewuste idee van vertrouwen en de daarop volgende actie.

Vertrouwen is voor de één een natuurlijke emotie die als levensadem ervaren wordt, terwijl het voor de ander een ver oord is dat eng overkomt.

Theoretisch vertrouwen en vertrouwen in de praktijk kunnen verschillende gedachtegangen vertegenwoordigen.

VERTROUWEN kunnen we spellen

Dat maakt het juist zo lastig wanneer we niet elkaars taal spreken. En wanneer we dat ook niet toetsen en bespreekbaar maken, blijkt het al gauw een struikelblok te vormen in van-alles-en-nog-wat inclusief gezinsleven en de relatie tussen compagnons.

Soms is het lastig dat we dezelfde taal spreken.

Want zouden we samen een taal spreken waarmee we niet zijn opgegroeid en wij misschien zelfs met handen en voeten dienen duidelijk te maken wat wij bedoelen, dan hadden we van nature veel meer checkmomenten ingelast.

Ga maar na, op vakantie doen we niet anders. Hoe verder we van die taal afstaan – hoe meer momenten dat wij checken of we wel begrijpen wat er bedoelt wordt.

We hebben dus toetsmomenten in te lassen

Wanneer we begrijpen wat de ander bedoelt, kunnen we vertrouwen in die ander opbouwen – zelfs wanneer de mening anders is. Want het is duidelijk!

Duidelijkheid bepaalt de raceDuidelijkheid wint de race

Met duidelijkheid brengen we alle vraagtekens in ons brein tot rust. Vraagtekens geven onrust en er lijkt geen eind te komen aan de zoektocht naar het antwoord. Dat eeuwige zoeken maakt moe.

Het meeste ZOEKEN doen wij onbewust.

Ons brein gaat daarin een eigen “route”volgen; snel, maar in dit geval alles behalve effectief. Het brein is op zoek naar de antwoorden op vragen die vergeten zijn te stellen. En dan komt er geen antwoord.

Dan blijft het stil.

Want de ander kan amper vermoeden dat er ook maar enige onduidelijkheid leeft waarvoor antwoorden nodig zijn….. over? ….want? Het resultaat kan zich vormen in onvrede, wachten op beslissingen, uitblijven van actie, gemiste kansen, verlate samenwerkingen en het ontbreken van een gevoel van vertrouwen.


bent u het eens met uzelf?TIP 1 – Begin eens bij….. uzelf!

Bent u duidelijk naar uzelf toe? Weet u wat u wilt en waarom?

Merendeels begint de lezer nu te knikken en als ik aanwezig zou zijn en gerichte vragen zou stellen, krijg ik merendeels te horen wat anderen vinden en vage antwoorden waaruit blijkt dat de lezer hier heel snel aan voorbij wil gaan.

Want dit is lastig.

Dat ontbrekende vertrouwen heeft invloed op alles.

Dus ook op onszelf. Niet omdat we mystiek willen zijn naar onszelf toe, maar omdat de maatschappij invloed op ons heeft. En die maatschappij heeft vertrouwen niet altijd even hoog staan. Dus vermijden we dat gesprek met onszelf – dat voorkomt ook teleurstelling – en gaan hierin met de norm mee.

Met ons hoofd daar ergens in die zandbult.

Voorkom die misvatting

Want die negatieve spiraal geeft alleen maar meer van dat wat u zaait; nog minder vertrouwen (in uzelf) en nog minder resultaat waar u blij van wordt – want uw actie vertraagt conform uw vertrouwen.


Het roer omgooienTIP 2 – Gooi het roer eens om

Een afspraakje met uzelf waarin u – ouderwets met pen en papier – opschrijft waarin u vertrouwen heeft. Ja, ik weet het, u bedenkt in eerste instantie waar u dat niet in heeft.
Laat dat eens gaan…

Heeft u het hier behoorlijk moeilijk mee, dan kunt u het zich wat makkelijker maken via de Mindset Training (het is maar een idee).

We zijn het misschien niet gewoon om zelf de waarheden te vergaren die ons beïnvloeden bij het nemen van besluiten, maar wanneer vertrouwen ontbreekt wordt zelfs de dagelijkse maaltijd een probleemzone.


emotionele prullenbakTIP 3 – Blijf in de sector vertrouwen

De rest doet even niet mee. Dus alles waarin u moeite heeft iets te vinden waarin u vertrouwen kan vinden, schuift u in uw denkbeeldige emotionele prullenbak. Daar mist u niets aan. Het is het rempedaal van uw leven en een vertraging in uw besluitvorming. Dus… laat gaan.

Maak het leven even wat makkelijker.

 • Bellen met iemand waar u geen vertrouwen in heeft – doe maar even niet.
 • Een besluit nemen over iets waar u geen vertrouwen in heeft en er is geen einddatum waarop het moet? Laat maar gaan.
  (Uitstel ligt buiten de optie? Zoek een goede adviseur en pak het direct aan.)
 • Aan het werk met iets waar u geen vertrouwen in heeft? Vind iets wat nuttiger is en ga daarmee aan het werk.
 • Sluit alle invloedsbronnen; Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn? Het gaat wel door zonder u.

Vraag: wat heeft u nodig om het vertrouwen te herstellen voor dat wat bij u past?


aasTIP 4 – Maak uw hoofd eens “leeg”.

 • Ga wandelen of hardlopen.
 • Ga toch fietsen.
 • Bekijk een leuke of romantische of mystieke film. (Of alles tezamen)
 • 1000 puzzelstukjes op tafel met een kop thee en een plak ontbijtkoek.
 • Een potje “pesten” met dat slimme neefje van u.
 • Een spannend boek dat u maar niet weg kunt leggen.

En dan weet u het….

Precies dat waar u niet naar op zoek was.

U wist niet eens dat u ermee zat.

Maar ineens weet u het; zo-en-zo gaat u het doen. Het is geen vraag meer of u daar vertrouwen in heeft – u heeft het – punt!

Het vertrouwen in uzelf in allerlei sectoren waarvoor u geen antwoorden had, komt weer op gang. Misschien niet ineens, maar herhaling is simpel, want die puzzel is nog niet af, het boek nog niet uit en dat neefje…. ach, u heeft een revanche nodig.


vertrouwen op de anderTIP 5 – Van LOSLATEN naar de JUISTE VRAGEN

Anderen kunt u loslaten tot u een ons weegt, daarmee zult u geen antwoorden vergaren. Die antwoorden zitten niet in u. Die antwoorden zitten bij de ander.

Als u niet de antwoorden krijgt die u nodig heeft, heeft u de verkeerde vragen gesteld.

Is dat een teken dat u het verkeerd doet?

Nee, het is een teken dat u een andere denkroute mag volgen. Dan komt u bij andere invalshoeken en bij andere interesses. Daarmee komt u dan automatisch bij andere vragen.

Het is als bij dat irritant goocheme neefje; gooi een andere kaart op dan hij verwacht en hij zal een andere reactie geven.


kittenTIP 6 – Maak er een spel van.

Het hele leven is een spel; van vertrouwen tot angst geeft het ons mogelijkheden ons te ontwikkelen. Maar om te ontwikkelen heeft u vertrouwen nodig. Vertrouwen in uzelf, vertrouwen in het proces, vertrouwen in uw mogelijkheden en vertrouwen in de ander.

Wanneer vertrouwen wint – neemt angst af.

Zonder dat u het in de gaten heeft, geeft u wel 100 keer per dag vertrouwen (zo niet meer); dat de bus of trein stopt bij de halte; dat het groene verkeerslicht met rode op andere plekken communiceert, dat de cassiere het juiste bedrag aanslaat, dat twee en twee nog steeds vier is, dat u even goed in uw kleren past als gisteren, dat u….

U snapt het inmiddels wel.


Is dat vertrouwen in de ander beschadigd door het “leven” ?

Zet die ander dan eens anders neer; geef ieder ander een metafoor (die niet pijn doet), een titel (met humor) en start met het heroveren van uw vrijheid om weer te gaan vertrouwen. Voor u zal het misschien altijd wel een kwestie van bonuspunten blijven, maar daar is niets mis mee.

Alleen u kunt uzelf die vrijheid geven.

En let wel, het leven heeft u misschien onherstelbaar beschadigd, maar het “onbeschadigde” soort bent altijd voor, want u bent een geoefende doorzetter. Zeker weten, want anders was u nooit op deze pagina terechtgekomen.

Heel veel succes!

790 views


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Raakt dit artikel u te heftig? Vraag dan een gratis gesprek aan.

Diensten vanuit ons netwerk

Dreamtags
pedicure-praktijk
viewnetix
huangdi